Bloc de Turisme a Girona i Costa Brava
Blog BRAVISSIMO lunes, 22 de mayo de 2023

Volta ciclista a Catalunya

Tota la informació de les etapes ciclistes de la volta ciclista de catalunya 2023 i el pas per Girona.

Del 20 al 26 de març es va fer una nova edició d'una de les curses ciclistes més antigues del món, la Volta a Catalunya. En aquesta edició, la 102 (per posar en context, el Tour de França aquest any celebrarà l'edició 110), la província de Girona va comptar amb 4 etapes: la de muntanya mitjana a Sant Feliu de Guíxols, les dues etapes amb final en alt a les estacions de muntanya de La Molina i Vallter i l'última en baixada que va portar el pilot direcció Sabadell. Tant els ports de muntanya com les carreteres litorals, dos dels llocs d'entrenament dels ciclistes professionals establerts a Girona i dels amants de la bicicleta en general, van ser testimoni de la lluita ferotge entre Primoz Roglic (Jumbo-Visma) i Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). Finalment, el ciclista eslovè de l'equip Jumbo-Visma va aconseguir imposar-se només per 6 segons de marge i va afegir al seu extens palmarès una de les últimes proves per etapes UCI World Tour que li quedaven per guanyar. A continuació parlarem de les 3 etapes que transcorren per terra gironina:

Etapa 1 Sant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols - 164,6 quilòmetres

Per segona edició consecutiva, la Volta a Catalunya va començar amb sortida i arribada a aquesta població costanera del Baix Empordà. L'etapa, de 164,6 quilòmetres, va recórrer els ports mítics de la zona del massís de les Gavarres com l'alt de Santa Pellaia, l'alt dels Àngels o l'alt de la Ganga. Un recorregut trenca cames i imprevisible on Primoz Roglic va fer valer la seva explosivitat i es va emportar la primera etapa per davant de Remco Evenepoel i el neerlandès Ide Schelling (Bora-hansgrohe).
L'etapa ha començat amb l'escapada formada per Jetse Bol (Burgos-BH), Alessandro De Marchi (Team Jayco-Alula), Hurre Herregodts (Intermarxé-Circus-Wanty), Pau Miquel (Equip Ken Pharma) i Oscar Onley (Team DSM ). Aquest grup ha anat avançant al llarg de l'etapa i els ports de muntanya (Bol s'ha situat líder de la muntanya) fins que l'equip Jumbo-Visma ha començat a estrènyer per poder buscar la victòria d'etapa en un final que beneficiava les característiques del seu líder Roglic, que venia en un gran estat de forma després d'imposar-se a la Tirrena-Adriàtic amb tres victòries d'etapa.

Etapa 2 Mataró Vallter/Setcases - 165,4 quilòmetres

Si la primera etapa va començar amb emocions fortes, la segona a terres gironines no va donar treva i es va repetir el duel Roglic-Evenepoel. Amb sortida a Mataró, la primera etapa d'alta muntanya va tornar a tenir la seva escapada, formada per Simon Carr (EF Education-Easypost), Simone Petilli (Intermarxé-Circus-Wanty), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Ewan Costiou ( Team Arkea-Samsic), Christopher Juul-Jensen (Team Jayco Alula), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan Team) i Francisco Galván (Equip Kern Pharma). Aquest grup de corredors va arribar fins a 2 minuts d'avantatge sobre el pilot a peus del port final de Vallter. Però el fort ritme imposat per l'equip Bahrain Victorious ha retallat la diferència i ha eliminat corredors il·lustres com Egan Bernal (Ineos Greandiers) i Richard Carapaz (EF Education-EasyPost).
Després de neutralitzar el grup i de diferents intents d'escapada que han incendiat el grup, Evenepoel ha encapçalat un grup amb Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) i Primoz Roglic que s'ha disputat la victòria final. Al final, Ciccone s'ha colat en la lluita entre els dos grans favorits i s'ha endut la victòria. Gràcies a les bonificacions, Roglic es manté líder amb 6 segons de marge sobre Evenepoel i el mateix Ciccone.

reservar_apartament_girona

Etapa 3 - Olost - La Molina (Alp) - 180,6 quilòmetres

En un dels inicis de la Volta a Catalunya més durs de totes les edicions, el tercer dia es va tornar a arribar enlaire a l'estació de muntanya de La Molina a 1.680 metres. Va repetir de l'etapa anterior el Coll de Coubet (port de primera categoria), als quals es van unir el Coll de la Creueta (port de categoria especial) i l'arribada explosiva a la Molina.
L’escapada del dia era d?un alt nivell escalador, amb Richard Carapaz com un dels corredors destacats. Després del port de Coll de la Creueta, l'equip del campió mundial Evenepoel ha començat a marcar un ritme molt fort que ha fet una gran selecció al grup. Quan faltaven 4,5 quilòmetres per al final, Evenepoel ha llançat un atac que només ha pogut seguir el líder Roglic. Tercera etapa i tercer duel entre els màxims preferits: més emoció impossible. En una darrera acceleració, Evenepoel ha guanyat l'etapa i ha empatat Roglic en la posició de la general.

Etapa 4 - Llívia - Sabadell - 188,2 quilòmetres

Després del trot de les 3 etapes inicials, va arribar l´etapa més llarga d´aquesta edició de la Volta a Catalunya. El que a priori podia semblar una etapa de transició ha començat amb els atacs constants a la recerca de l'escapada del dia. Al final, a 4 quilòmetres del final, el pilot ha neutralitzat el grup i l'equip Alpecin-Deceuninck ha llançat el seu especialista Kaden Groves, que s'ha alçat amb la victòria d'etapa davant Bryan Coquard (Cofidis). Aquesta és la segona victòria consecutiva a la Volta a Catalunya després de la que va aconseguir l'any passat a Perpinyà.

Etapa 5 - Tortosa-Lo Port - 188,2 quilòmetres

Després de la treva Roglic-Evenepoel de l'etapa 4, a la cinquena etapa han tornat les hostilitats entre els dos líders de la Volta. A falta de 3 etapes i amb igualtat màxima al cronòmetre, l'etapa ha arribat a les rampes inicials de Lo Port amb el grup molt seleccionat. A 4,5 quilòmetres Evenepoel ha llançat el primer atac a què només han pogut respondre Roglic i Marc Soler (UAE Team Emirates). A dos quilòmetres ha arribat el company de soler, Joao Almeida, però no han pogut evitar un nou duel entre els dos líders. Al final, en un darrer quilòmetre frenètic, Primoz Roglic s'ha imposat i ha aconseguit treure 6 segons Remco Evenepoel que, amb els 4 segons de bonificació, estableix la diferència entre els dos a 10 segons.

Etapa 6 - Martorell-Molins de Rei - 177 quilòmetres

La Volta a Catalunya entrava a la recta final i això es va notar durant l'etapa. Els atacs constants van fer que fins al quilòmetre 100 no es formés l'escapada. Entremig, Roglic i Evenepoel anaven a la seva, disputant les bonificacions per allargar o escurçar la diferència entre tots dos. Al final va ser Roglic qui va aconseguir sumar un altre segon al seu avantatge. Al final s'ha arribat al final d'etapa a un grup reduït en l'australià Kaden Groves ha repetit victòria a l'esprint.

Etapa 7 - Barcelona-Barcelona - 142 quilòmetres

L?etapa final de la Volta a Catalunya prometia emoció fins al final i no ha defraudat. A uns 30 quilòmetres per al final, Evenepoel ha atacat per reduir els 10 segons de diferència amb Roglic. Al final Evenepoel s'ha endut la segona victòria d'etapa d'aquesta edició de la Volta a Catalunya, però Rogliz s'ha defensat amb enteresa i ha mantingut la primera posició de la general.
Després d'uns dies de ciclisme de primer nivell, emoció a dojo i un duel d'alçada entre Primoz Roglic i Remco Evenepoel, la Volta a Catalunya conclou una edició que ens deixa amb moltes ganes de veure aquesta temporada ciclista i amb ganes de veure el recorregut de l'edició del 2024. Mentrestant, podem gaudir de les precioses carreteres i paisatges amb les nostres bicicletes.